Muslim Port - Ocak 2022 Bülteni
Dünyada yaşanan önemli olayların özetlerinin ve özel analizlerin yer aldığı Muslim Port'un Aylık Bülten Ocak 2022 sayısı yayına sunuldu.
MüslimPort - Şubat 2022 Bülteni İNDİR
Devlet daireleri, parti binaları basıldı. Askerler alıkonuldu.
Almatı kentinde servis edilen kaos görüntüleri Kazakistan’ı, bir anda dünya gündeminde ilk sıraya taşıdı.
Oysa uluslararası basın, doğalgaz konusunda Batı ile anlaşmazlık yaşayan Rusya’nın Ukrayna’yı işgale hazırlandığını sürekli konuşuyor... Moskova’nın bölgeye askeri yığınaklar yaptığı aktarılıyordu.
Krizin zirve yaptığı günlerde Amerika Başkanı Biden ile Rusya Devlet Başkanı Putin bir görüşme gerçekleştirdi. Biden’den Putin’e, “Ukrayna’ya saldırının bedeli ağır olur” uyarısı gelmişti. Bu görüşmenin hemen akabinde gözler Ukrayna’ya çevrilmişken, Kazakistan’dan ayaklanma sesleri duyuldu. Sokaklara dökülen eylemciler, ülkede bir hafta da ciddi artış gösteren akaryakıt fiyatlarına tepki göstermeye başladı.
Kısa sürede organize olan protestocular, kamu binaları hedef aldı. Parti ve belediye binaları ataşe verildi. İşyerleri yağmalandı.
Sokak ortasında kimliği belirsiz kişilerin protestoculara silah dağıttığı görüntüler ise olayların seyrini tamamen değiştirdi.
Kontrolden çıkan ayaklanmalara karşı ordu harekete geçti. 5 Ocak gecesi ülkede internet ve bazı kentlerde ise elektrikler kesildi. Almatı kentinin gece karanlığına aralıksız silah sesleri eşlik etti. Protestocuların üzerine sabaha kadar kurşun yağdırıldığı aktarıldı. Aynı gece Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Rusya, Belarus, Ermenistan, Kazakistan,
Kırgızistan ve Tacikistan’ın askeri ittifak olan Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’ne başvurarak Kazakistan’a “terör tehdidini” aşmada yardım etmesini istedi. Rusya’nın başını çektiği bu ülkeler Kazakistan’a asker göndermeye başladığı sırada, Almatı sokaklarında göstericilere karşı sert müdahale de devam etti.
7 Ocak sabahı ulusa seslenen Cumhurbaşkanı Tokayev, Almatı’da 20 bin terörist olduğunu ileri sürdü... Uyarı yapmadan ateş açma emri verdiğini açıkladı. Almatı meydanında bir pankart açan göstericiler ise Tokayev’e ‘’Biz sıradan insanlarız, Terörist değiliz’’ cevabını verdi. Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü, Kazakistan’a 2500 asker gönderdi. Bu silahlı birliklerin kamu kurumlarını koruyacağı, gösterilere ise müdahale etmeyeceği belirtildi.
Zengin yeraltı kaynaklarına rağmen fakirleşen halk, uçsuz bucaksız topraklarda İstanbul kadar yani 18 milyonluk nüfusla yaşıyor! Gösterilere katılanlar ise, Sovyetler sonrası 30 yıl ülkeyi yöneten Nazarbeyev rejiminin etkisinden kurtulmayı, bazıları ise bu rejimin değişmesini talep ediyor!
Orta Asya’da Türkistan topraklarını bağrında taşıyan Kazakistan’daki bu gelişmeler, kimine göre sadece bir halk ayaklanması olarak görülüyor, kimine göre ise Avrasya yeniden dizayn ediliyordu!
Gelişmelere karşı çok geç organize olan Türk Devletler Teşkilatı’nın bu durumdan nasıl etkileneceği ise çoktan tartışılmaya başlandı.
Batı’nın ‘Asya NATO’sundan, Rusya’nın Sovyet rüyasına, Türk Devletler Teşkilatı Birliği’nin kurulması talebinden Çin’in yayılmacı Asya politikasına uzanan bir kıskaçta kalan Kazakistan’ın geleceği çoktan merak konusu oldu. Olayların ortaya koyduğu gerçek ise, bu sürecin sadece Kazakistan’la sınırlı kalmayarak, Asya üzerinden artık yeni bir dönemin başladığını gösterdi.
Salih Eser